Jullie kindje is geboren! Hier hebben jullie je de afgelopen tijd op voorbereid. Naast een feestelijke periode, is dit misschien ook een periode van onzekerheid en vermoeidheid. Er zijn een aantal zorgverleners voor jullie ter ondersteuning.

Na de bevalling komt de kraamverzorgende bij jullie thuis langs. Zij geeft uitleg over de verzorging van een kindje en doet voor de verloskundige de controles van moeder en kind. De verloskundige is eindverantwoordelijk, dus bij problemen neemt de kraamverzorgende contact op met ons.

In de eerste acht dagen na de geboorte komt een verpleegkundige van het consultatiebureau langs voor de hielprik en de gehoortest. Het consultatiebureau krijgt via de gemeente te horen dat je bent bevallen.

De ziektes die de hielprik opspoort
Gehoorscreening bij pasgeborenen

Mijn kindje is toch vanzelf meeverzekerd?

Nee, dus meld je kindje aan voor een zorgverzekering! De zorgverzekering is verplicht volgens de Nederlandse wet. Tot 18 jaar is de zorgverzekering gratis, je betaalt dus geen extra premie. Je mag zelf kiezen bij welke zorgverzekeraar je je kindje verzekert, dit kan bij je eigen verzekeraar of bij een andere. Meld je kind binnen 4 maanden na de geboorte aan. Zo voorkom je dat je medische kosten zelf moet betalen. Voor meer info: www.zorgverzekeringslijn.nl of bel 0800-6464644 (op werkdagen tussen 9.00-17.00 uur).