Na een ruime week komen de verloskundige en de kraamverzorgster niet meer actief langs. Je gaat samen verder! Heb je behoefte aan informatie over jezelf als kraamvrouw of over jullie kindje, dan ben je de eerste weken van harte welkom om ons nog te bellen. Als verloskundigen zijn we tot aan de nacontrole (zo’n 6-8 weken na de bevalling) bereikbaar voor vragen op verloskundig gebied, zoals bijvoorbeeld over borstvoeding of bloedverlies. De zorg zal meer en meer worden overgedragen aan de huisarts (waar je terecht kunt in geval van ziekte) en aan het consultatiebureau (waar ze de zorg over de voeding en ontwikkeling van jullie kindje zullen opvolgen).

Als wij als verloskundigen de bevalling begeleiden, sturen wij een brief naar je huisarts met het nieuws over je bevalling. Mocht je met een medische indicatie in het ziekenhuis bevallen zijn, dan verstuurt het ziekenhuis deze brief. Je huisartsenpraktijk is dus op de hoogte van een nieuw patiëntje. De meeste huisartsen komen tegenwoordig niet meer standaard op huisbezoek.

Het consultatiebureau komt bij je thuis langs na ongeveer 2-3 weken voor een intake gesprek. Er zal onder andere uitleg gegeven worden over het inloopspreekuur, waar je je kindje kan laten wegen en je krijgt een afspraak voor het eerste bezoek aan het consultatiebureau.

Wij zien jullie graag terug zo’n 6-8 weken na de bevalling. Deze nacontrole is voornamelijk gericht op het lichamelijk herstel van de moeder. We meten dan ook je bloeddruk, je ijzergehalte en doen op indicatie of op verzoek andere onderzoeken zoals het bekijken van de hechtingen. We praten indien gewenst over anticonceptie en over eventuele adviezen voor een volgende zwangerschap en bevalling. We horen heel graag van je hoe het is om moeder te zijn van dit kindje en bewonderen je kindje bij dit bezoek, indien mogelijk, graag nog een keer!