Nieuwjaarsduik Babyzwemmen 11 januari 2019

Door | Geen categorie | No Comments

 

Verloskundig Centrum Noord-Holland Noord en Zwembad de Wiel willen onze ex-zwangeren en hun kinderen van harte uitnodigen om deel te nemen aan de nieuwjaarsduik! Deze gratis proefles Babyzwemmen vindt plaats in Zwembad de Wiel. De proefles is bedoeld voor kinderen van 3 tot 12 maanden oud. Wil je samen zwemmen met je kindje? Geef je dan snel op. Er kunnen max. 12 kindjes per groep deelnemen. Na afloop drinken we gezellig nog wat. Opgeven kan door een mail te sturen naar info@verloskundigcentrum-nhn.nl. Vermeld je naam, de naam en leeftijd van je kindje, je telefoonnummer en of je om 10.30u of 11.15u te water wilt gaan. Graag tot ziens!

Datum: Vrijdag 11 januari 2019
Tijd: 10.30 uur 1e groep / 11.15 uur 2e groep
Locatie: Zwembad de Wiel, Wielewaal 8, Schagen

Miskraambegeleiding

Door | Geen categorie | No Comments

 

Als verloskundigen willen we graag stil staan bij alle kindjes die meetellen maar niet bij ons leven.

Ik denk aan de kinderen die overleden na de geboorte, vlak voor de geboorte, maar ook kleiner; de kindjes van miskramen en abortus en zelfs van de allerprilste zwangerschappen, die ontstaan zijn na IVF of ICSI maar niet doorgroeiden.

Voor al deze kindjes, die voor ons meetellen, en voor hun ouders branden wij vandaag een kaarsje.

En omdat wij als verloskundigen het zo belangrijk vinden dat ook deze kindjes er toe mogen doen, volgden Marieke, Yvonne en Karin deze week een scholing. Over miskraambegeleiding. Zodat we in de toekomst de ouders die een verlies meemaken nog beter kunnen begeleiden.

Sterkte voor allen met een verlies!
De website van miskraambegeleiding.nl is overigens een fijne website voor ouders na een miskraam.

Leuk boek om te winnen!

Door | Geen categorie | No Comments

 

12 MAANDEN ZWANGER is het sprankelende debuut van social media duo én beste vriendinnen Wil & Tien. Met dit taboedoorbrekende en realistische boek hopen ze zo veel mogelijk vrouwen te inspireren en te ondersteunen tijdens het moederschap – voor de geboorte en erna. Vanaf vandaag is het boek verkrijgbaar en wij mogen een exemplaar weggeven! Wat moet je doen? Ga naar onze Facebook pagina en like dit bericht en reageer met ’12 maanden zwanger’. Wie ga jij blij maken? Jezelf, je zus, collega, vriendin of wie dan ook!

Dankzij praktische informatie wordt stap voor stap omschreven wat er allemaal bij een zwangerschap en geboorte komt kijken. Alle relevante thema’s worden op eerlijke en nuchtere wijze aangesneden. Zoals: thuis bevallen of in het ziekenhuis? Wat moet er op de uitzetlijst staan? Hoe ziet een geboorteplan eruit en hoe ga je om met kraamvisite? Maar ook gevoelige thema’s komen ter sprake, zoals omgaan met een miskraam, zwangerschapskwalen, slapeloze nachten, de ‘zwarte’ wolk en een speciale pagina voor je vagina.

Naast praktische informatie die volledig up to date is, bevat het boek oefeningen, checklists en kwaaltjeskaarten. Daarnaast vertellen Wil en Tien met een flinke dosis humor en kwetsbaarheid over hun persoonlijke ervaringen. Hoe hebben zij hun zwangerschappen beleefd? Tegen welke problemen zijn ze aangelopen en wat hebben ze geleerd? Maar vooral: wat zouden ze graag willen meegeven aan moeders in spe?

12 MAANDEN ZWANGER is een eerlijk, open en onmisbaar boek voor iedere vrouw die moeder is of zich wil voorbereiden op het moederschap. Wil & Tien got your belly!

Over Wil & Tien

Willemijn van Lochem (1990) en Martine Heemskerk (1988) zijn twee beste vriendinnen uit Groningen. Willemijn is moeder van Jelle en Gijs, Martine is moeder van Maik. Ze zijn vooral bekend van de website www.2wmn.nl en het Youtube-kanaal Wil & Tien. Met maandelijks 130.000 unieke bezoekers op de website en ruim 52.000 abonnees hebben ze een groot bereik en trouwe fanbase.

 

Praktische informatie:

12 MAANDEN ZWANGER – Willemijn van Lochem & Martine Heemskerk. € 29,95 ISBN 978-90-829178-0-2. Vanaf vandaag verkrijgbaar via de boekhandel of www.wilentien.nl.

 

Ken jij de kaki al?

Door | Geen categorie | No Comments
Of durf je het aan?
 
Deze vrucht zit deze week weer in de fruit box. Je kunt gratis fruit pakken op onze spreekuur locatie in Schagen. Omdat we de gezondheid van onze zwangeren heel belangrijk vinden.
 
De kaki komt oorspronkelijk uit Azië, maar wordt tegenwoordig in vrijwel alle subtropische landen geteeld. De smaak van de kaki is heerlijk zoet!
 
Op een rij…
– de kaki is een vrucht die jou de winter door helpt. Door de hoge hoeveelheid vitamine C in kaki’s ben je beter in staat de barre kou te weerstaan.
– een kaki is heerlijk om met schil op te eten. Ze kunnen ook als een kiwi gegeten worden, doormidden snijden en uitlepelen.
– de kaki groeit aan een subtropische fruitboom die in de verte iets weg heeft van een appelboom.
 
www.vitamineenzo.nl

Lactatie watte? Lactatiekundige!

Door | Geen categorie | No Comments

Als lactatiekundigen, borstvoedingsspecialisten,  zijn wij 7 dagen per week bereikbaar.

Dat lijkt misschien wat overdreven, maar baby’s houden zich nu eenmaal niet aan kantooruren.

Zo gebeurt het regelmatig dat we ’s avonds en in het weekend gebeld worden omdat  een moeder bijvoorbeeld  zere tepels heeft. Tepels behoren tot één van de gevoeligste plekken van het vrouwenlichaam en als het daar zeer gaat doen….. En dan wil je kind die borst ook nog gebruiken om er voeding uit te halen!

Bij dergelijke klachten is het lang niet altijd mogelijk telefonisch adviezen te geven. Dus stappen we in ons autootje of op de fiets om een bezoekje af te leggen en mee te kijken met een voeding. Zo ook  een aantal weken geleden.

Zaterdagochtend 9.00 uur (onze openingstijd), telefoon! Een bezorgde vader wilde graag weten hoe het nu zat. Zijn vrouw had veel pijn tijdens het voeden, tot tranen aan toe en de kleine was ook niet echt gezellig. Hij kwam wel heel vaak om voeding. Hoe nu verder? Dan toch maar over op de fles? Liever niet natuurlijk, want borstvoeding is toch echt de beste voeding voor een baby!  Ik vroeg hem of ik haar zelf even aan de telefoon kon krijgen. Ik stel altijd veel vragen om het probleem helder te krijgen en het praat dan rechtstreeks toch wat makkelijker.  Dat van die tranen klopte! Zodra ik haar aan de lijn had, vloeiden ze rijkelijk. Na even met haar gesproken te hebben, ben ik in mijn auto gestapt en ben ik naar dit kersverse gezin toe gegaan.

Met wat uitleg en verbeterde aanlegtechniek, kon de moeder gelukkig weer pijnvrij voeden. Het kindje lag vrij ver van zijn moeder af, en lag op zijn rug met het hoofd naar de borst gedraaid. Het lijkt zo onbelangrijk, maar deze 2 zaken zorgden ervoor dat moeder pijn kreeg en dat de kleine man niet zo gezellig was.

Pijn en borstvoeding horen niet samen te gaan. Hoe kun je problemen voorkomen?

Zorg er in ieder geval voor dat je goed voorbereid  te werk gaat. Laat je voorlichten over borstvoeding. Baseer je keuze op informatie! Er worden regelmatig voorlichtingsavonden gegeven in de regio waar je basisinformatie ontvangt over borstvoeding. Je kunt ook in de zwangerschap al met een lactatiekundige afspreken om je te laten informeren. Daarnaast zijn er goede websites en boeken over borstvoeding. Kennis maakt macht!

Mocht je toch tegen problemen oplopen? Wacht niet te lang, vraag hulp! Wij staan 7 dagen per week voor je klaar!

Agnita Stewart en Jacqueline Holleman

Lactatiekundigen
Borstvoedingcentrum de Noordkop

Landelijke Borstvoedingsweek

Door | Geen categorie | No Comments

Column door onze eigen collega Julia.

In augustus dit jaar ben ik begonnen met de opleiding tot lactatiekundige. Ik doe dit naast mijn werk als verloskundige bij Verloskundig Centrum Noord-Holland Noord. Een lactatiekundige is een specialist op het gebied van borstvoeding en kan (aanstaande) moeders en vaders adviseren en begeleiden bij het geven van borstvoeding. Deze begeleiding kan bestaan uit het helpen opstarten van de voeding in de kraamweek tot het helpen met stoppen als het kind ouder is. Maar soms kan een consult in zwangerschap ook heel waardevol zijn, bijvoorbeeld als bij een eerder kind de borstvoeding moeizaam verlopen is.

Mijn interesse voor borstvoeding werd al gewekt tijdens mijn opleiding tot verloskundige. Zo heb ik mijn afstudeeronderzoek gewijd aan de vraag of het zelfbeeld van vrouwen over hun borsten van invloed is op de keus om wel of niet te starten met borstvoeding. Na mijn opleiding bleef deze interesse bestaan en heb ik besloten om te starten met de opleiding tot lactatiekundige. Deze opleiding duurt een jaar. Tijdens de opleiding wordt heel veel theorie besproken, maar komen ook veel praktische tips aan bod. Daarnaast zal ik ook nog stage gaan lopen.

Mijn wens voor de toekomst is om zoveel mogelijk moeders (en vaders!) die gemotiveerd zijn om borstvoeding te geven zo optimaal mogelijk te kunnen ondersteunen zodat zij uiteindelijk terug kunnen kijken op een ontspannen en geslaagde borstvoedingsperiode.

Wow!

Door | Geen categorie | No Comments

 

Recensie op Google…… Dankbaar voor zoveel mooie woorden!

Een verloskundige praktijk met kwalitatief betere eigenschappen: meer professionaliteit, zeer kundig en bekwaam, meer privacy beschermingsmaatregelen, verzorgd, alert, respectful, vertrouwd, meedenkend, meelevend, betere openingstijden, meerdere locaties, en een gezellig/open uitstraling!