Onderzoek naar adrenoleukodystrofie (ALD) via de hielprik

Door | Geen categorie | No Comments

 

De komende jaren wordt de hielprik uitgebreid met enkele ziektes. Een nieuwe ziekte waarop kan worden getest is adrenoleukodystrofie (ALD). Omdat het testen op ALD via de hielprik nieuw is in Nederland, is het belangrijk om het proces goed te onderzoeken.

Van 1 oktober 2019 tot 1 oktober 2020 kunnen pasgeborenen in de provincies Gelderland, Utrecht, Noord-Holland en Flevoland via de hielprik gescreend worden op behandelbare ALD.

Bijzonder verhaal

Door | Geen categorie | No Comments

 

Jaimy Smit & Liz Kuin 14-03-2019

Kennen jullie het sprookje van de schoonzussies al?

Op dezelfde dag een zwangerschapstest gedaan, allebei positief. Dit wisten wij niet van elkaar! De een kon het niet verbergen en heeft het gelijk aan de familie vertelt waardoor de ander het ook niet langer geheim kon houden.. dubbel feest! En wat bijzonder we scheelde 10 dagen met elkaar. Afwachten… op welke dag zouden de baby’s komen? In ieder geval vlak na elkaar. Op 14 maart is er niet 1 prinses geboren maar 2 prachtige prinsessen. Precies 8 uur na elkaar 1.34 uur &  9.34 uur. Wat betekend moeder en tante, vader en oom, grote zus en nicht worden op 1 dag. En dan ook nog op opa zijn verjaardag! Zijn cadeaus 2 prachtige kleindochters. Allebei zeer tevreden over Verloskundig Centrum Noord-Holland Noord. Dames bedankt voor de goede zorg! In het speciaal willen wij Marieke bedanken die bij beide bevallingen aanwezig was. Eerst naar het ziekenhuis in Den Helder om nichtje 1 op de wereld te zetten om vervolgens een kwartier in bed te leggen (sorry haha) en door te rijden naar het ziekenhuis in Alkmaar! Wat een prachtig sprookje dit. Nu heerlijk genieten van onze roze wolk!

Liefs,
Rick, Chanty, Zoë, Jaimy, Jimmy, Ilse & Liz

Week van Zorg en Welzijn column Karin

Door | Geen categorie | No Comments

Ik geniet van mijn werk omdat ik mijn kennis en ervaring kan gebruiken om mensen te coachen, te informeren, een goede ervaring te geven, keuzes te laten maken, te helpen een goede start te maken als jonge ouders.

Maar we zorgen in onze verloskundigenpraktijk ook voor mensen die nauwelijks Nederlands spreken. We maken gebruik van tolken, praten met handen en voeten, pictogrammen en Google Translate. Dan is het wel eens lastig om die kennis en ervaring in te zetten. Soms geeft het ook heel grappige situaties.

Mensen van buiten Europa willen vaak graag in het ziekenhuis bevallen. Vorige maand werd ik gebeld tijdens een vrije avond. Mijn collega was in het ziekenhuis om bij een bevalling te assisteren en de vraag was of ik een huisbezoek wilde afleggen bij een buitenlandse mevrouw. Zij had weeën, ging bevallen van haar vierde kindje en had de wens om naar Alkmaar te gaan voor de bevalling. Toen ik aankwam, bleek dat het gezin vrij laat had gebeld. Het was duidelijk dat de geboorte van de baby niet lang op zich liet wachten. De non verbale taal van bevallen is goed te verstaan.

Een vriendin was aanwezig om haar bij te staan en met ons te communiceren. Vader was beneden. De oudere kinderen waren bij de kinderen van vriendin in bed gelegd. Ik legde uit wat de situatie was en dat ik niet meer durfde te vertrekken. Dat konden ze direct accepteren. Ik kreeg een aanwijzing waar kleertjes en dekentjes in de tas zaten. Bij deze dank voor allen die kleding inleveren voor stichting Babyspullen, want ook deze mensen maakten dankbaar gebruik van een startpakket. Kruiken kon ik zo snel niet vinden, maar de verwarming was gloeiend heet, dus daar gingen mijn doeken op. De prachtige dekens van het bed heb ik gered van bloed en vruchtwater. Een thermometer was niet in huis. Maar was was het kraampakket?? Wat is kraampakket? Matjes, alcohol, watten, gazen… Nee, er ging geen belletje rinkelen. Hoe kan dat nou? We hadden haar toch als praktijk een doos met een volledig kraampakket meegegeven? Met alternatieven bereidde ik de thuisbevalling voor. Een stapeltje handdoeken, onderleggers uit mijn reserve voorraad in de auto, gazen uit mijn verlostas. Ook de kraamverzorgende en haar stagaire kwamen aan bij het huis.

De baby meldde zich vlot. De schouders kwamen niet zo soepel naar buiten en dan loop je dus echt aan tegen de beperkte communicatie mogelijkheden.

Toen de baby op de buik van mama lag en de navelstreng uitgeklopt was, vroeg ik of mama zelf de navelstreng wilde doorknippen. Nee, dat vond ze vies. Vriendin wilde het ook niet. Net toen ik mijn schaar pakte, zei de kraamverzorgster dat het een soort Nederlandse traditie is dat vaders de navelstreng doorknippen. Vriendin vertaalt. Gegiebel bij de dames. Er wordt overlegd en ineens loopt vriendin naar beneden. En jawel! Vader komt naar boven. We dekken moeder keurig toe en vader bewondert voor het eerst zijn kind én knipt volgens “Nederlandse gebruik” de navelstreng door.

Een prachtig voorbeeld van het samenkomen van verschillende culturen! En met onze beperkte communicatie is het gelukkig ook hier weer helemaal goed gekomen!
Toen ik de baby had nagekeken en in een prachtig tweedehands pak bij moeder in de armen legde, wees zij me op een kastje. Achter een deurtje lag het kraampakket. Keurig uitgestald.
Groet Karin

Week van Zorg en Welzijn Dag 1

Door | Geen categorie | No Comments

Week van Zorg en Welzijn 2019

De Week van Zorg en Welzijn is weer van start gegaan, een week waarin je mensen een kijkje kunt laten nemen in je bedrijf. Wij doen dat door dagelijks wat te schrijven over ons werk. Ik trap af! Vorige week realiseerde ik me dat ik al 9 jaar werk bij Verloskundig Centrum Noord-Holland Noord en nog iedere dag ga ik met ontzettend veel plezier naar mijn werk. Er wordt weleens gevraagd ‘wat doe je dan precies’. Ik ben samen met mijn collega Miranda, het eerste aanspreekpunt aan de telefoon of op de praktijk, we schrijven nieuwe zwangeren in, beheren de agenda, doen de administratie, organiseren informatie avonden, bijhouden van de websites en social media en nog veel meer. Geen dag is hetzelfde! Er zijn verdrietige momenten waarbij wij als assistentes aan de zij lijn staan en meeleven en gelukkig heel veel mooie momenten. Zoals onlangs toen we een mail kregen van iemand die nu, na een aantal miskramen, zwanger is, dat maakt me ontzettend blij. Omdat je het iedereen zo gunt! Na zoveel jaar heb ik verschillende stellen terug zien komen bij een tweede, derde of vierde kind en dat is zo leuk. En bij sommige stellen is hun kinderwens vervuld en sluiten zij een tijdperk af. Dan is het jammer dat je elkaar hier niet meer tegenkomt. Ik hoop in ieder geval nog lang te mogen werken in deze fijne praktijk met geweldige collega’s. Lieve groet, Angela Praktijkassistente

Nieuwjaarsduik Babyzwemmen 11 januari 2019

Door | Geen categorie | No Comments

 

Verloskundig Centrum Noord-Holland Noord en Zwembad de Wiel willen onze ex-zwangeren en hun kinderen van harte uitnodigen om deel te nemen aan de nieuwjaarsduik! Deze gratis proefles Babyzwemmen vindt plaats in Zwembad de Wiel. De proefles is bedoeld voor kinderen van 3 tot 12 maanden oud. Wil je samen zwemmen met je kindje? Geef je dan snel op. Er kunnen max. 12 kindjes per groep deelnemen. Na afloop drinken we gezellig nog wat. Opgeven kan door een mail te sturen naar info@verloskundigcentrum-nhn.nl. Vermeld je naam, de naam en leeftijd van je kindje, je telefoonnummer en of je om 10.30u of 11.15u te water wilt gaan. Graag tot ziens!

Datum: Vrijdag 11 januari 2019
Tijd: 10.30 uur 1e groep / 11.15 uur 2e groep
Locatie: Zwembad de Wiel, Wielewaal 8, Schagen

Miskraambegeleiding

Door | Geen categorie | No Comments

 

Als verloskundigen willen we graag stil staan bij alle kindjes die meetellen maar niet bij ons leven.

Ik denk aan de kinderen die overleden na de geboorte, vlak voor de geboorte, maar ook kleiner; de kindjes van miskramen en abortus en zelfs van de allerprilste zwangerschappen, die ontstaan zijn na IVF of ICSI maar niet doorgroeiden.

Voor al deze kindjes, die voor ons meetellen, en voor hun ouders branden wij vandaag een kaarsje.

En omdat wij als verloskundigen het zo belangrijk vinden dat ook deze kindjes er toe mogen doen, volgden Marieke, Yvonne en Karin deze week een scholing. Over miskraambegeleiding. Zodat we in de toekomst de ouders die een verlies meemaken nog beter kunnen begeleiden.

Sterkte voor allen met een verlies!
De website van miskraambegeleiding.nl is overigens een fijne website voor ouders na een miskraam.

Leuk boek om te winnen!

Door | Geen categorie | No Comments

 

12 MAANDEN ZWANGER is het sprankelende debuut van social media duo én beste vriendinnen Wil & Tien. Met dit taboedoorbrekende en realistische boek hopen ze zo veel mogelijk vrouwen te inspireren en te ondersteunen tijdens het moederschap – voor de geboorte en erna. Vanaf vandaag is het boek verkrijgbaar en wij mogen een exemplaar weggeven! Wat moet je doen? Ga naar onze Facebook pagina en like dit bericht en reageer met ’12 maanden zwanger’. Wie ga jij blij maken? Jezelf, je zus, collega, vriendin of wie dan ook!

Dankzij praktische informatie wordt stap voor stap omschreven wat er allemaal bij een zwangerschap en geboorte komt kijken. Alle relevante thema’s worden op eerlijke en nuchtere wijze aangesneden. Zoals: thuis bevallen of in het ziekenhuis? Wat moet er op de uitzetlijst staan? Hoe ziet een geboorteplan eruit en hoe ga je om met kraamvisite? Maar ook gevoelige thema’s komen ter sprake, zoals omgaan met een miskraam, zwangerschapskwalen, slapeloze nachten, de ‘zwarte’ wolk en een speciale pagina voor je vagina.

Naast praktische informatie die volledig up to date is, bevat het boek oefeningen, checklists en kwaaltjeskaarten. Daarnaast vertellen Wil en Tien met een flinke dosis humor en kwetsbaarheid over hun persoonlijke ervaringen. Hoe hebben zij hun zwangerschappen beleefd? Tegen welke problemen zijn ze aangelopen en wat hebben ze geleerd? Maar vooral: wat zouden ze graag willen meegeven aan moeders in spe?

12 MAANDEN ZWANGER is een eerlijk, open en onmisbaar boek voor iedere vrouw die moeder is of zich wil voorbereiden op het moederschap. Wil & Tien got your belly!

Over Wil & Tien

Willemijn van Lochem (1990) en Martine Heemskerk (1988) zijn twee beste vriendinnen uit Groningen. Willemijn is moeder van Jelle en Gijs, Martine is moeder van Maik. Ze zijn vooral bekend van de website www.2wmn.nl en het Youtube-kanaal Wil & Tien. Met maandelijks 130.000 unieke bezoekers op de website en ruim 52.000 abonnees hebben ze een groot bereik en trouwe fanbase.

 

Praktische informatie:

12 MAANDEN ZWANGER – Willemijn van Lochem & Martine Heemskerk. € 29,95 ISBN 978-90-829178-0-2. Vanaf vandaag verkrijgbaar via de boekhandel of www.wilentien.nl.

 

Ken jij de kaki al?

Door | Geen categorie | No Comments
Of durf je het aan?
 
Deze vrucht zit deze week weer in de fruit box. Je kunt gratis fruit pakken op onze spreekuur locatie in Schagen. Omdat we de gezondheid van onze zwangeren heel belangrijk vinden.
 
De kaki komt oorspronkelijk uit Azië, maar wordt tegenwoordig in vrijwel alle subtropische landen geteeld. De smaak van de kaki is heerlijk zoet!
 
Op een rij…
– de kaki is een vrucht die jou de winter door helpt. Door de hoge hoeveelheid vitamine C in kaki’s ben je beter in staat de barre kou te weerstaan.
– een kaki is heerlijk om met schil op te eten. Ze kunnen ook als een kiwi gegeten worden, doormidden snijden en uitlepelen.
– de kaki groeit aan een subtropische fruitboom die in de verte iets weg heeft van een appelboom.
 
www.vitamineenzo.nl