Skip to main content

Nieuwsbrief september 2021

Graag willen we weer enkele zaken met jullie delen. Bij vragen of opmerkingen kun je uiteraard contact opnemen met de praktijk.

Zwangerschapsverlof Candy en Suus

Deze week werkt Candy van Vugt haar laatste spreekuur! Daarna gaat zij met een welverdiend verlof in de laatste weken van haar zwangerschap. De komende maanden zullen jullie vooral Yvonne, Marije en Karin treffen als verloskundigen binnen het vaste team. We worden daar een enkele keer bij ondersteund door Lia Nieuwenhuijse.

Wij zijn inmiddels ook bij onze vaste waarneemster Suus Groen op kraamvisite geweest. Zij heeft eind augustus een prachtige zoon Floyd gekregen en het gaat heel goed met het gezin! Suus zal vanaf december ons team weer komen versterken.

Mondneusmaskers

Zwangeren en partners zijn op het verloskundig spreekuur niet meer verplicht om een mondneusmasker te dragen. Wil je dit wel dragen, dan is dat uiteraard goed. De verloskundige heeft veel contacten op een dag en komt ook binnen 1,5 meter van de meer kwetsbare zwangere. Daarom blijven wij ter bescherming van jullie en ons een medisch mondneusmasker dragen op het spreekuur, tijdens de bevalling en als we tijdens een kraambezoek dichtbij jullie of jullie kindje komen.

Zwangeren op het echospreekuur vragen we wél een mondneusmasker te dragen!  De echoscopiste zit langere tijd dichtbij de zwangere.

13 weken echo/ echospreekuur

Inmiddels zijn we succesvol gestart met de 13 weken echo binnen onze praktijk. Dit is een echo die sinds 1 september wordt aangeboden aan zwangere tussen 12+3 en 14+3 weken. De 13 weken echo valt onder de IMITAS studie. Deze studie bekijkt of de voordelen van de echo opwegen tegen de nadelen ervan. We bespreken dit ook met jullie op het verloskundig spreekuur alvorens jullie kunnen kiezen om deel te nemen aan het onderzoek.

We vragen jullie nogmaals

  • niet te komen als je lichamelijke klachten hebt (of je partner) zoals koorts, hoesten of neusverkoudheid. Overleg even met de praktijk over je situatie als je twijfelt
  • géén kinderen mee te nemen naar de echo afspraken
  • Eén iemand mee te nemen naar een echo afspraak; je partner of iemand anders
  • een mondneusmasker te dragen tijdens de echo afspraak. Dit is dus anders dan tijdens het spreekuur bij de verloskundige

Griepvaccinatie voor zwangeren vanaf 22 weken

De Gezondheidsraad heeft het advies uitgebracht aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport dat alle zwangere vrouwen vanaf 22 weken in aanmerking moeten kunnen komen voor de jaarlijkse griepvaccinatie. En niet alleen de zwangere vrouwen met onderliggende ziekten zoals diabetes.

Zwangere vrouwen worden niet actief opgeroepen, maar kunnen zich melden bij hun eigen huisarts (tussen 1 oktober en 1 december 2021). Voor meer informatie verwijzen we jullie naar: https://www.rivm.nl/griep-griepprik/griepprik/griepprik-bij-zwangere-vrouwen

 

 

Menu
Menu
Menu