Verloskundig Centrum Noord-Holland Noord heeft een eigen Echo Centrum op de praktijklocatie in Schagen. We maken hierin gebruik van hoogwaardige apparatuur, zodat we jullie duidelijke beelden kunnen laten zien. In het Echo Centrum maken zowel verloskundigen als echoscopistes echo’s. Dit is afhankelijk van welk echo-onderzoek het betreft.

Tijdens de eerste 12 weken maken wij 2x een echo.
De eerste echo wordt tijdens de intake gemaakt. Er wordt gekeken met de echo of de zwangerschap intact is en of het een eenling of een meerlingzwangerschap betreft. De tweede echo zal gemaakt worden tussen de 9e – 12e zwangerschapsweek. Dit is een termijnecho om de exacte uitgerekende datum vast te stellen. Rond de 36 weken zwangerschap maken we een liggingsecho.

Overige echo’s (in verband met bijvoorbeeld groeibepaling of bloedverlies) worden op indicatie gemaakt. Daarnaast heb je zelf keuze of je kiest voor de 13-weken echo, de NIPT en de 20-weken echo.

Wij informeren je graag voor welke echo’s je kunt kiezen als je bij ons onder zorg bent en welke echo’s extra mogelijk zijn.

Echoscopie is beeldvorming met behulp van ultrageluidsgolven. Er wordt dus geen straling gebruikt. Echoscopie is niet-bewezen schadelijk als het gebruik van de geluidsgolven buiten bepaalde grenzen valt. De geluidsgolven die gebruikt worden bij echoscopie bevatten energie, hierdoor ontstaat warmte en ontstaan trillingen. Om deze effecten zoveel mogelijk te beperken houden wij ons strikt aan de richtlijnen en hebben wij bij Verloskundig Centrum Noord-Holland Noord de visie dat een echo op indicatie gemaakt moet worden. Deze indicaties zijn divers; van twijfel over de groei, tot het opsporen van aangeboren afwijkingen, tot bloedverlies. Omdat we ons realiseren dat het kijken naar het kindje in je buik een ontzettend leuk en bijzonder moment is, bieden we je één keer een keuze tijdens de tweede helft van de zwangerschap. Je mag dan tijdens het spreekuur in Schagen of Anna Paulowna kiezen of je het hartje van het kindje wil horen op de standaard manier, of liever kort naar het kindje kijkt. Dat maakt dat we tot dit overzicht van de echo’s komen:

  • Vitaliteitsecho tussen 6-9 weken zwangerschap
  • Termijnecho tussen 9-12 weken zwangerschap
  • 13 weken echo 12+3-14+3
  • 20 weken echo 18-21 weken
  • Kort moment op het spreekuur 22-36 weken
  • Liggingsecho 35-37 weken

Daarnaast zijn op afspraak 2D of 3/4D echo’s te maken om uitgebreid naar leuke beelden van de baby te kijken en vanaf 15 weken het geslacht van het kindje al te weten. Deze echo’s zijn op eigen kosten.  Deze zogenaamde pretecho’s worden in onze praktijk altijd door officieel gecertificeerde echoscopisten gedaan. Zij zijn bij die echo’s niet altijd bezig met het opsporen van aangeboren afwijkingen, maar werken wel altijd met in achtneming van de begrenzingen en veiligheid volgens de officiële richtlijnen.

Mochten jouw wensen buiten dit overzicht vallen, overleg dan met de verloskundigenpraktijk. Je krijgt van ons bij iedere echo één of twee afgedrukte foto mee en je krijgt een USB stick cadeau om je echofoto’s op te bewaren.

Meer informatie over prenatale screening.