Waar een medische echo tot doel heeft een kindje te meten of te beoordelen of er afwijkingen zichtbaar zijn, heeft een pretecho het doel om je te laten genieten en stil te laten staan bij de leuke kanten die een echo met zich mee kan brengen.

Met deze leuke echo neemt de echoscopist je mee op een bijzondere reis door je buik. Zij zal zo goed mogelijk je kindje in beeld proberen te brengen met de mogelijkheden van het echo apparaat.

Grijpende handjes, trappelende voetjes, uitwaaierende haartjes, een wipneusje of misschien zie je je kindje zelfs op zijn duimpje zuigen, om als hoogtepunt het gezichtje in beeld te brengen. Door de ligging van het kindje is het altijd weer spannend wat we je kunnen laten zien en geen echomoment is hetzelfde.

Het is goed om van te voren te weten dat er een aantal factoren zijn die het moeilijk kunnen maken je kindje goed in beeld te brengen. De ligging van je kindje bijvoorbeeld, je kan je voorstellen dat wanneer je kindje steeds met zijn handjes voor het gezichtje ligt je geen goed beeld van zijn gezichtje kan maken. De hoeveelheid vruchtwater maakt ook dat een kindje soms heel goed, maar soms ook wat minder goed te zien is (hoe meer vruchtwater hoe beter). Daarnaast is de hoeveelheid weefsel (vet) tussen de probe en de baby bepalend (hoe minder weefsel, hoe beter). Daarom is de beste periode om een pretecho te maken zo rond de 26-28 weken van je zwangerschap, in deze periode maken we over het algemeen de mooiste echobeelden. Natuurlijk ben je ook van harte welkom om eerder of juist later in de zwangerschap te komen. Het belangrijkste criterium voor een goed beeld blijft de ligging van het kindje.