Skip to main content

10 jaar Verloskundig Centrum NHN (door Solita)

By 2 februari 2016februari 12th, 2016Geen categorie

logo S

In 2015 realiseerde ik me met een schok dat het volgend jaar 2016 zou zijn en dat de praktijk 10 jaar zou bestaan. Wat een mijlpaal! Een moment om bij stil te staan en terug te kijken op wat er allemaal is gepasseerd.

In 1999 studeerde ik af als verloskundige, vol enthousiasme en zelfvertrouwen. Ik was er klaar voor en maakte me op om hard te werken. Als vrijgezel had ik alle flexibiliteit en mogelijkheden om veel en hard te werken en dat deed ik. Het was een tijd met een ernstig tekort aan verloskundigen en ik werkte in die tijd in verschillende delen van het land, in veelal wat grotere verloskundige praktijken. In 2001 streek ik neer in Amsterdam, met name in het westelijke deel werkte ik veel. Verschillende aanbiedingen om maat te worden sloeg ik af, ik was hier nog niet aan toe.  Vijf jaar later leerde ik mijn huidige man kennen en verhuisde naar Julianadorp. Ik vond een plekje als waarneemster bij Verloskundige praktijk Den Helder e.o.  Ondertussen had ik een visie op het leveren van goede verloskundige zorg ontwikkeld en was ikzelf uitgegroeid tot een ervaren verloskundige. Door de duidelijke visie op zorg, merkte ik dat er een behoefte ontstond om zelf een praktijk te starten waar ik die visie in de praktijk zou kunnen brengen.

2006 Met de overmoedigheid en zelfvertrouwen van de jeugd, begon ik, met hulp van mijn man en achterwacht van Verloskundigen Praktijk Den Helder e.o. “Verloskundigen Praktijk Schagen e.o.”. Helemaal vanaf nul, met niets anders dan mijn verlostas, laptop en een eigen kamertje in een gezondheidscentrum. Ik had een visie, geduld en zag het 24/7 beschikbaar zijn niet als een probleem. Binnen een jaar had de praktijk genoeg aanmeldingen en was een solopraktijk ontstaan. Ik had bestaansrecht.

2007 Ik werkte af en toe met een waarneemster die mijn weekenden werkte, zodat ik toch af en toe weg kon, de praktijk bleef groeien en de contacten waren intensief en dat leverde heel veel werkplezier op. Als je nagenoeg al je diensten, spreekuren zelf kan doen leer je mensen erg goed kennen en is de zorg persoonlijk en continu. Eind 2007 kwamen Karin en Petra op mijn pad. Al jaren werkten zij als verloskundigen in de regio en wilden graag de overstap maken naar mijn praktijk. Met name met Karin was er de klik, ik herkende dezelfde toewijding, dezelfde visie op zorg en zag een bescheiden, beschaafde jonge vrouw.

2008 de associatie met Karin en Petra was een feit, we veranderden onze naam in “Verloskundig Centrum Noord-Holland Noord”. Daarin verwoordde wij onze ambitie: complete verloskundige zorg onder 1 dak. Met de komst van Karin en Petra groeide de praktijk enorm. Doordat zij al jaren in de regio werkten kwamen veel mensen over naar onze praktijk. 2008 was ook de tijd dat mijn dochter werd geboren. Voor het eerst ervaarde ik hoe het was om moeder te worden, om zelf zwanger te zijn en te bevallen. Daarmee werd het beroep doorleefder.

2009 en 2010 waren jaren dat we met zijn drieën veel en hard werkten. Ik herinnerden dat we met zijn drieën verzuchtten dat we het zo druk hadden en hoe dat nou toch kwam. Een afspraak bij onze accountant verhelderde dat probleem, we werkte al langere tijd met zijn drietjes in een viervrouwspraktijk. Eva kwam erbij. Een nieuwe jonge verloskundige, dat is altijd wennen voor de zwangeren. Maar Eva werd gekneed en gevormd tot een goede verloskundige. Daar stond onze praktijk immers voor: verloskundige zorg van kwalitatief hoog niveau. De praktijk werd drukker en een assistente werd nodig. Na wat omzwervingen vonden we Angela. Angela bleek een lot uit de loterij. Een duizendpoot, organisatie talent en creatief;  die ondertussen niet meer weg te denken is uit ons bedrijf.

2011 en 2012 waren jaren van topdrukte. We konden vooral zorginhoudelijk bezig zijn en crosste de hele NoordKop door. We kregen steeds meer verzoeken van zwangeren om zich bij onze praktijk te mogen aanmelden van buiten onze regio. We deden niet zo moeilijk en voelden ons gevleid. We betrokken eindelijk een eigen charmant pand in het centrum van Schagen. Met veel plezier richten we het met zijn allen in. Het blijkt voor de komende jaren een heerlijke plek om te werken een plek waar de zwangere zich thuis voelt. Eind 2012 vertrok Petra om haar heil buiten de verloskunde te zoeken. Zij begon een horeca onderneming op Texel, zodat ze meer tijd en energie aan haar gezin kon besteden. Verloskundige Nienke komt het team versterken.

2013 Werd het verloskundig centrum aangevuld met het Echocentrum Noord-Holland Noord. Joan en Deborah kwamen bij ons werken. De visie waarbij er complete zorg onder 1 dak werd aangeboden, kwam een stukje dichterbij. Als verloskundigen waren wij erg blij met de kundigheid en expertise van Joan en Deborah. Als echoscopistes deden zij niet anders dan echo’s maken wat de kwaliteit van de 20 weken echo en combinatietesten aanzienlijk verbeterde. Met de komst van het echocentrum breiden ook de assistente taken zich uit en wordt met de komst van Marion een nieuwe kundige assistente gevonden.

2014 De geboortezorg is erg aan het veranderen, steeds meer komen er activiteiten om de samenwerking te bevorderen. Het blijkt zoeken om de balans te vinden binnen al die verplichte extra taken. De maatschap heeft steeds meer te maken met vergaderingen en inzet buiten de patiëntenzorg. Om die reden wordt het team uitgebreid met Susanne, die als vierdejaars student door ons wordt opgeleid. Eind 2014 vindt er een vertrouwensbreuk plaats, wat zorgt voor een pijnlijke beëindiging van de samenwerking met de vaste waarneemsters.  Er worden twee frisse, nieuwe verloskundigen aangetrokken en met onverminderde inzet gewerkt aan onze visie; zorg met tijd en aandacht voor de zwangere en haar partner. Meanda en Yvonne vinden hun plek binnen de praktijk en blijken goed te passen in het team.

2016 We kijken blij en tevreden terug naar de voorgaande jaren. De praktijk is uitgegroeid tot een stabiele praktijk, alom gerespecteerd door cliënten en andere hulpverleners om de goede en kundige verloskundige zorg die er geboden wordt. Er staat een team aan verloskundigen, echoscopistes en assistentes die intensief samenwerken om iedere dag en nacht de zwangere te ondersteunen. Er liggen spannende plannen om onze dienstverlening uit te breiden en we maken ons op om 2016 een spetterend jubileumjaar te laten zijn. Ik zou zeggen: hou ons in de gaten ……!

 

Solita Benschop, verloskundige

Menu
Menu
Menu