Skip to main content

‘ Bevallen in water’

Vorige week begeleide ik(Yvonne) mijn eerste bevalling in bad. Natuurlijk had ik op de opleiding geleerd dat dit kon en wat ik daarbij anders moest doen als verloskundige dan bij een bevalling op het droge, en binnen de praktijk had ik er over gesproken met mijn collega’s die al meerdere bevallingen in bad hadden begeleid. Dus spannend vond ik het niet, wel heel leuk dat er nu eindelijk iemand in bad wilde bevallen in mijn dienst. 

Toen ik bij de mensen thuis kwam waren de weeën al sterk en frequent en was er ook al enige ontsluiting. De aanstaande vader vroeg zich direct af of het bad al gevuld moest gaan worden. We hebben samen besloten dat dit een goed plan was. Hoe lang het nog ging duren was lastig in te schatten, maar het bad blijft lang warm en koelt maar 0,5 graden af per uur. Dit is makkelijk te compenseren met het extra vullen met heet water. Daarnaast duurt het 1,5 uur voor het bad vol is…

Toen het bad bijna vol was wilde de barende vrouw het water in. In korte tijd zag ik hoe positief het effect was op de baring. De vrouw kon zich meer ontspannen tijdens de ontsluiting door het warme water, ze veranderde gemakkelijk van houding door de gewichtloosheid en raakte al snel in haar eigen wereld.

De ontsluiting verliep normaal. Tijdens de uitdrijving kon de barende ook gemakkelijk van houding veranderen, haar benen waren niet zwaar om op te tillen om de optimale houding aan te nemen voor de geboorte van het kindje en de vrouw kreeg geen kramp.

Toen het kindje geboren werd bleef zij nog even ontspannen onder in het warme water, waarna zij bij moeder op de borst kwam en warm gehouden werd met natte doeken. Ze was heel ontspannen en huilde bijna niet. Duidelijk een warm welkom op aarde!

Het was een unieke ervaring en wat mij betreft zeker voor herhaling vatbaar!

Menu
Menu
Menu