Skip to main content

Graag stellen wij jullie van een aantal zaken op de hoogte.

Versoepelingen

Vanwege versoepelingen rondom de Corona-crisis kunnen we jullie melden dat de wachtkamer weer gezelliger kan worden! Wij mogen onze koffie automaat binnenkort (na een onderhoudsbeurt) weer aanzetten en tijdschriften en boeken neerleggen.

Daarnaast ben je als zwangere vanaf nu met 2 personen welkom uit jouw eigen huishouden. Dit betekent naast je partner bijvoorbeeld ook een kind.  Dit geldt helaas niet voor het echospreekuur! Bij de echo’s vragen we je om alleen of samen met je partner te komen.

Als je gaat bevallen in Hoorn is het weer toegestaan om naast je partner nog iemand mee te nemen. Dit kan een goede steun of een geboortefotograaf zijn bijvoorbeeld. Zij dienen wel een mondneusmaker te dragen. Dit geldt uiteraard niet voor de barende zelf.

In het NWZ in Den Helder en Alkmaar is een 2e persoon nog niet toe gestaan.

De kraamvisites na de bevalling gaan weer allemaal door en niet meer grotendeels telefonisch.

Alle overige adviezen blijven gelden. Deze kun je vinden op onze website in het nieuwsarchief


Vaccinatie

We krijgen op het spreekuur veel vragen over vaccinatie tegen COVID-19. We hopen dat onderstaande link jullie aanvullende informatie kan geven en hulp kan bieden bij het maken van een keuze.

https://deverloskundige.nl/nieuws/artikel/keuzehulp-vaccineren/464

 

Bevalbad NWZ Alkmaar

We zijn blij verheugd jullie te kunnen melden dat naast het ziekenhuis in Den Helder en het ziekenhuis in Hoorn, nu ook in het ziekenhuis in Alkmaar mogelijk is om in bad te bevallen. NWZ Alkmaar heeft opblaasbare baden aangeschaft. Dit bad kunnen we gebruiken als je kiest voor een bevalling in het ziekenhuis (een zogenaamde poliklinische bevalling). De kosten hiervoor zijn € 85,00 deze kun je per pin voldoen bij het ziekenhuis.

Voor meer informatie verwijzen we je naar onderstaande link:

https://www.nwz.nl/Pati%C3%ABnt-en-Bezoeker/In-het-ziekenhuis/Behandelingen/Behandeling/tid/645

Met vriendelijke groet,

 

Team Verloskundig Centrum Noord-Holland Noord

Overzicht maatregelen Verloskundig Centrum Noord-Holland Noord

Spreekuur:

 • Na binnenkomst in de praktijk was je je handen of desinfecteer je ze.
 • Kom niet te vroeg van tevoren zodat je niet lang met veel mensen in de wachtkamer hoeft te wachten.
 • Wij dragen een mond/neus masker tijdens het spreekuur.
 • We vragen jullie om bij ons op de praktijk ook een mond/neus masker te dragen, vanaf het moment dat je binnen komt.
 • Je mag twee huisgenoten zonder klachten meenemen naar het spreekuur. Voor hem/haar gelden dezelfde hygiënemaatregelen (kinderen tot 13 jaar hoeven geen mond/neusmasker op). We vragen aan jou als zwangere wel te kijken of alleen komen ook mogelijk is. Ook kunnen we helaas nog geen speelgoed neer zetten en vragen we je om toezicht te houden op de 1,5 meter afstand tot ons en andere mensen op de praktijk.
 • Op het echospreekuur is alleen je partner welkom.
 • Mocht je liever niet naar de praktijk willen komen voor een controle, maar graag telefonisch zaken bespreken, dan ben je altijd vrij om dit aan te geven. Het is niet voor alle controles noodzakelijk om elkaar op de praktijk te zien.
 • De nacontroles kunnen in overleg met jullie telefonisch gedaan worden.


Echo’s:

 • Zowel medische echo’s als pretecho’s zijn toegestaan.
 • Je partner is van harte welkom bij op het echo spreekuur. Andere belangstellenden helaas niet.

 

Bevalling:

 • Indien we langer dan 15 minuten binnen 1,5 meter van je zijn, zullen we een neus/ mondmasker dragen.
 • Bij een bevalling in het ziekenhuis is alleen je partner toegestaan. Derde personen (bijvoorbeeld een fotograaf, doula, moeder, zus) zijn helaas niet welkom.
 • Bij een thuisbevalling is een derde persoon alleen welkom als het 1,5 meter advies gewaarborgd kan worden naar jou, je partner, de kraamverzorgende en de verloskundige.

Hebben jullie de wens dat oudere kinderen aanwezig zijn, of een ander extra persoon, bespreek dit dan a.u.b. van te voren op het spreekuur.

 • Een bad bevalling is gewoon mogelijk.

 

Kraamtijd:

 • Voor recente richtlijnen van de kraamorganisatie adviseren we je de berichten van de kraamzorg in de gaten te houden. Over het algemeen geldt dat de kraamverzorgende handschoenen en een neus/mondmasker zal dragen indien 1,5 meter afstand niet gewaarborgd kan worden.
 • De verloskundige zal bij het huisbezoek een mond/neusmasker dragen.
 • Laat je baby niet van hand tot hand gaan.
 • Doe rustig aan met bezoek. Er geldt vanuit de overheid een advies om maximaal 2 personen per dag bij je thuis te ontvangen per 28-4-2021. De kraamverzorgende en de verloskundige tellen hierbij niet mee, maar we vragen je wel om na te denken over het ontvangen van bezoek in aanwezigheid van de kraamverzorgende.

 

Ziekenhuizen:

 • Er wordt geadviseerd bij een bezoek aan de polikliniek om het gehele bezoek een neus/mondmasker te dragen en alleen te komen.
 • Bij de bevalling geldt dat je als barende het masker draagt van binnenkomst in het ziekenhuis tot op de verloskamers en ook weer van de verloskamers terug naar huis. Partners wordt gevraagd zoveel mogelijk het masker te dragen.
 • De bezoekregelingen bij opname zijn aangepast. Over het algemeen geldt dat alleen de partner een half uur per dag welkom is. Voor actuele adviezen bekijk je de website van het ziekenhuis van jouw keuze.

 

Overig:

 • Het RIVM heeft een richtlijn voor zwangeren in relatie tot Covid-19. Hierin staan ook adviezen m.b.t. werk

https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/zwangerschap

 • Er is een landelijke multidisciplinaire werkgroep ‘covid-19 en zwangerschap’ .

Deze werkgroep heeft ook een standpunt ingenomen over vaccinatie, namelijk het advies is dat alle zwangere vrouwen zich laten vaccineren en bij voorkeur met een mRNA-vaccin.

Als je gevaccineerd wil worden omdat je tijdens je werk mogelijk in contact komt met corona, dan kun je contact opnemen met de Arbo-arts.

Via deze link kunnen jullie zelf het standpunt over vaccinatie inzien.

https://www.knov.nl/serve/file/knov.nl/knov_downloads/3714/file/Standpunt_Vaccinatie_tegen_COVID-19_rondom_zwangerschap_en_kraambed_versie_22_april_2021_def.pdf

Tot slot geldt dat wij altijd zorg op maat willen leveren, dus geef zeker je wensen aan. Onze grootste wens is goed voor jullie te zorgen en van de zwangerschap een bijzondere periode te maken. En bij vragen, overleg of spoed zijn wij altijd gewoon bereikbaar!

 

 

Menu
Menu
Menu