Skip to main content

De 6e column i.v.m. Wereld Borstvoedingsweek

By 10 oktober 2015oktober 15th, 2015nieuws

twins

Borstvoeding en een tweeling!

Op 20 mei 2009 ben ik met een keizersnee bevallen van een tweeling. Twee stoere jongens! Tijdens de zwangerschap kreeg ik de vraag of ik onze kindjes borstvoeding wilde geven. Dat wilde ik natuurlijk heel graag. Maar ik dacht, twee tegelijk dat is wel een uitdaging. Dus zijn we ons gaan verdiepen in het voeden van een tweeling en heb ik samen met de lactatiekundige de voor en nadelen op een rijtje gezet. We kwamen tot de conclusie dat ik het gewoon moest proberen. Als het niet zou lukken zou ik altijd nog over kunnen overstappen op gedeeltelijke of volledige flesvoeding, maar dat was zeker niet de insteek!

Nu was de start een beetje anders dan verwacht. Onze kleine mannetjes werden uiteindelijk met 37 weken met een keizersnee geboren en hadden een lastige start. De eerste dagen kregen ze om de beurt borstvoeding maar na 7 dagen heb ik ze tegelijkertijd gevoed. Dat is even stoeien maar met veel hulp van familie en vrienden de eerste weken lukte het daarna prima alleen. En wat is dat een mooi gevoel om je mooiste bezit zo dichtbij te hebben en zelf te voeden. Het tegelijkertijd voeden is heel fijn en scheelt heel veel tijd. Maar als ze samen drinken dan helpen ze elkaar ook. Als de ene begint te drinken, dan begint de andere borst ook meteen melk te geven en wordt het drinken voor de ander meer slikken of stikken. Dit is soms best een grappig gezicht en geluid, twee van die klokkende mannetjes. 

Ook ‘s nachts was het altijd heel fijn dat ze samen bij me konden drinken. Ik heb onze jongens altijd gedeeltelijk op verzoek gevoed. Daar bedoel ik mee dat zodra er een honger kreeg de ander ook aan de bak moest. Of als het heel snel op de vorige voeding was we heerlijk gingen wandelen. Wat heb ik veel gewandeld in die eerste maanden! Gelukkig was het heel vaak mooi weer, maar ook als het regende deed ik mijn regenjas aan, de regenkap over de wagen en wandelen! Als ik daaraan terug denk….! 

Naast de voordelen van het voeden van twee kindjes tegelijkertijd, zijn er ook nadelen. Zo is tegelijk voeden in het openbaar echt niet mogelijk. Je zit letterlijk met je bovenlichaam bloot. Dan kun je ze natuurlijk gewoon om de beurt voeden, maar als ze dan allebei honger hebben is dat best lastig. Ook de zoogkompressen zijn dan geen overbodige luxe! Dus deed ik het voeden meestal thuis of bij iemand boven. Ook vraagt het voeden van twee jongens veel energie en is het heel belangrijk dat je goed en regelmatig eet! Jeetje wat kon ik eten tijdens mijn borstvoedingsperiode. Dat is best grappig als je op je gemak ruim een half brood opeet en eigenlijk nog de hele dag honger hebt. De lactatiekundige gaf als tip om ‘s morgens alvast een aantal broodjes te smeren. Zo kon je tijdens de drukke dagen makkelijk even een broodje pakken. En druk is het zeker met een tweeling.
Maar als je die twee kleine koppies bij je ziet liggen in de rugby houding en hun buikjes lekker voldrinken dan is dat het allemaal dubbel en dwars waard.
Gelukkig groeide mijn jongens allebei heel goed op mijn melk en waren ze heel tevreden. Dit zorgde er ook voor dat ik ze tot ruim 10 maanden volledig zelf heb gevoed! Daarna hebben we het op een geleidelijke en natuurlijke manier afgebouwd. ’s Morgens hebben we mijn melk vervangen door een bordje pap en’ s middags dronken ze als ik thuis was bij mij en als ik aan het werk was een bekertje van mijn afgekolfde melk. En ’s avond gaven ze zelf aan dat ze geen melk meer wilde drinken en dat ze voldoende hadden aan de warme maaltijd door de borst weg te duwen. Dit was een hele fijne manier om de borstvoeding af te bouwen en uiteindelijk te stoppen.

Als ik terug denk aan deze periode doe ik dat met een hele grote glimlach. Ik ben blij dat we ervoor hebben gekozen om borstvoeding te geven. Tuurlijk zijn er momenten dat je het even niet ziet zitten en dat het allemaal best heel zwaar is. Maar twee tevreden mannetjes aan de borst is onbetaalbaar.

Debby de Waard

Menu
Menu
Menu