Skip to main content

De eerste column i.v.m. Wereld Borstvoeding week

Deze week is het Borstvoedingsweek in Nederland! In de meeste landen krijgt borstvoeding extra aandacht in augustus. Vanwege de zomervakantie is besloten de Borstvoedingsweek jaarlijks in week 40 te houden. Net zo lang als de duur van een zwangerschap! Het thema wisselt jaarlijks. Dit jaar is het thema: “Aan het werk met borstvoeding”.

Als verloskundige ben ik dagelijks aan het werk met borstvoeding. Ik geef voorlichting over borstvoeding tijdens de zwangerschap, ik volg nascholing over borstvoeding en tijdens de kraamperiode assisteer ik samen met de kraamverzorgende en eventueel de lactatiekundige bij de borstvoeding.

Hoe bijzonder is het om ouders bij hun eerste kindje kennis te laten maken met iets dat ze niet eerder hebben ervaren? Hoe bijzonder is het om te zien dat een kindje het eerste uur na de bevalling vaak heel helder en alert is en het instinct heeft om te drinken aan de borst? Hoe bijzonder is het om als moeder je kindje zelf te voeden en daarna tevreden te kunnen laten slapen? Hoe bijzonder is het om als vader je kind op de weegschaal te leggen bij het consultatiebureau en je te realiseren dat dat allemaal komt door de kracht van je vrouws lichaam? Dat is heel bijzonder!

Borstvoeding is mooi, niet na te maken, bijzonder in samenstelling, gemakkelijk mee te nemen, altijd op temperatuur en goedkoop. Toch is bij de meeste vrouwen de start niet zo romantisch… Omdat je bij borstvoeding met vele problemen te maken kunt hebben, is het fijn om professionals om je heen te hebben en te weten waar je met vragen terecht kunt. Tepelkloven, stuwing, zorgen of je kindje wel voldoende binnen krijgt… het zijn vaak opstartproblemen. De meeste vrouwen kunnen na 1-2 weken probleemloos hun kindje voeden.

Als verloskundigen van Verloskundig Centrum NHN zijn wij pro-borstvoeding, maar niet van de borstvoedingsmaffia, zoals verloskundigen wel eens gekscherend genoemd worden. We zoeken graag met je naar een oplossing, begeleiden daar waar nodig, zijn bereikbaar voor vragen, maar als moeder ben jij degene die het moet gaan doen! Soms heb je zo je redenen om niet aan borstvoeding te beginnen of om er na korte tijd mee te stoppen.

“Aan het werk met borstvoeding”; zoveel werkdagen zoveel verhalen over borstvoeding. Met blijdschap, zorgen, pijn, verliefdheid… Eén van de mooiste verhalen voor mij is wel het verhaal van die verraste moeder. Die tijdens haar zwangerschap zonder twijfel met flesvoeding wilde beginnen. Die niet wilde dat er iets of iemand aan haar borsten zat. Die het haast een vies idee vond dat haar kind voeding zou krijgen, door haar lichaam gemaakt. Ik mocht haar bevalling begeleiden. En toen haar kind op haar borst lag, besloot dit jongetje zelf naar de tepel van zijn moeder op zoek te gaan, hapte en dronk! Zijn moeder wist niet wat haar overkwam! Ergens vond ze het ook wel sneu als dit kindje nu al niet kreeg waar hij zelf behoefte aan had. En dus zou ze hem die eerste week borstvoeding geven. Maar stoppen als er problemen kwamen! En niet langer dan die ene week! Toen ik haar anderhalf jaar later weer op de praktijk zag vanwege haar tweede zwangerschap, vertelde ze me hoe verslavend mooi het was geweest en dat ze een jaar lang haar zoon zelf had gevoed. En dat nu ook weer wilde doen!

Karin Lindenhovius

Menu
Menu
Menu