Skip to main content

Lactatie watte? Lactatiekundige!

Als lactatiekundigen, borstvoedingsspecialisten,  zijn wij 7 dagen per week bereikbaar.

Dat lijkt misschien wat overdreven, maar baby’s houden zich nu eenmaal niet aan kantooruren.

Zo gebeurt het regelmatig dat we ’s avonds en in het weekend gebeld worden omdat  een moeder bijvoorbeeld  zere tepels heeft. Tepels behoren tot één van de gevoeligste plekken van het vrouwenlichaam en als het daar zeer gaat doen….. En dan wil je kind die borst ook nog gebruiken om er voeding uit te halen!

Bij dergelijke klachten is het lang niet altijd mogelijk telefonisch adviezen te geven. Dus stappen we in ons autootje of op de fiets om een bezoekje af te leggen en mee te kijken met een voeding. Zo ook  een aantal weken geleden.

Zaterdagochtend 9.00 uur (onze openingstijd), telefoon! Een bezorgde vader wilde graag weten hoe het nu zat. Zijn vrouw had veel pijn tijdens het voeden, tot tranen aan toe en de kleine was ook niet echt gezellig. Hij kwam wel heel vaak om voeding. Hoe nu verder? Dan toch maar over op de fles? Liever niet natuurlijk, want borstvoeding is toch echt de beste voeding voor een baby!  Ik vroeg hem of ik haar zelf even aan de telefoon kon krijgen. Ik stel altijd veel vragen om het probleem helder te krijgen en het praat dan rechtstreeks toch wat makkelijker.  Dat van die tranen klopte! Zodra ik haar aan de lijn had, vloeiden ze rijkelijk. Na even met haar gesproken te hebben, ben ik in mijn auto gestapt en ben ik naar dit kersverse gezin toe gegaan.

Met wat uitleg en verbeterde aanlegtechniek, kon de moeder gelukkig weer pijnvrij voeden. Het kindje lag vrij ver van zijn moeder af, en lag op zijn rug met het hoofd naar de borst gedraaid. Het lijkt zo onbelangrijk, maar deze 2 zaken zorgden ervoor dat moeder pijn kreeg en dat de kleine man niet zo gezellig was.

Pijn en borstvoeding horen niet samen te gaan. Hoe kun je problemen voorkomen?

Zorg er in ieder geval voor dat je goed voorbereid  te werk gaat. Laat je voorlichten over borstvoeding. Baseer je keuze op informatie! Er worden regelmatig voorlichtingsavonden gegeven in de regio waar je basisinformatie ontvangt over borstvoeding. Je kunt ook in de zwangerschap al met een lactatiekundige afspreken om je te laten informeren. Daarnaast zijn er goede websites en boeken over borstvoeding. Kennis maakt macht!

Mocht je toch tegen problemen oplopen? Wacht niet te lang, vraag hulp! Wij staan 7 dagen per week voor je klaar!

Agnita Stewart en Jacqueline Holleman

Lactatiekundigen
Borstvoedingcentrum de Noordkop

Menu
Menu
Menu