Skip to main content

Corona nieuwsbrief 2

Deze week zijn wij meegegaan met het officiële advies van het RIVM om geen handen meer te geven. Hoewel het onpersoonlijk voor ons voelt, merken we dat de maatregel algemeen bekend is. Lichamelijk contact is in de verloskunde onvermijdbaar en daarom hanteren we strikte hygiënemaatregelen.

Dezelfde adviezen blijven gelden voor iedereen: Was frequent je handen

  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Geen handen schudden

Daarnaast willen we jullie expliciet vragen om NIET naar de praktijk te komen als je klachten hebt van koorts (boven de 38 graden Celcius) in combinatie met hoesten/ kortademigheid. Het advies is om thuis te blijven, uit te zieken en zorg dat je anderen niet besmet. Houd dus afstand tot andere mensen. Dan hoef je de huisarts niet te bellen. Je klachten zijn mild. Dit kan ook een gewone verkoudheid zijn.

Neem contact op met de dienstdoende verloskundige via ons 06 nummer (06-51422804) als je denkt dat je besmet bent met het Corona virus. We merken dat er steeds nieuwe ontwikkelingen zijn. Overheid, RIVM en ziekenhuizen zijn allen druk bezig met het inzetten van de juiste maatregelen. Dit zal mogelijk betekenen dat wij ons als verloskundigen moeten laten informeren over het huidige beleid als je belt met klachten.

ZWANGER

Het RIVM stelt dat als je zwanger bent je je geen extra zorgen hoeft te maken. De infectie met het virus heeft hetzelfde verloop als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Voor zover bekend is er geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijking door infectie met dit virus.

KRAAMVROUW

Onderstaand bericht ontvingen we met betrekking tot borst voedende moeders.

Is het veilig voor een moeder om borstvoeding te geven als zij besmet is met het coronavirus?

Alle moeders in risico gebieden, die symptomen hebben zoals koorts, hoesten en benauwdheid, moeten direct medische hulp zoeken en de instructies van de zorgverlener opvolgen.

Gezien de voordelen van borstvoeding en de niet significante rol die borstvoeding speelt in de besmetting van andere respiratoire virussen, kan de moeder veilig borstvoeding geven als zij de nodige voorzorgsmaatregelen neemt.

Moeders die symptomen hebben van het Coronavirus en fit genoeg zijn om hun baby te voeden, moeten een mondkapje dragen als zij in de nabijheid van hun baby zijn. Daarbij dienen zij zorgvuldig hun handen te wassen voor en na contact met de baby en besmette materialen en oppervlaktes te reinigen en/of te desinfecteren.

Als een moeder te ziek is om te voeden, moet zij aangemoedigd worden om haar melk af te kolven. Deze moedermelk kan veilig aan de baby gegeven worden op de daarvoor gebruikelijke wijze – alles terwijl zij de infectie preventie maatregelen in acht neemt.

Over borstvoeding en Corona, advies van Unicef:  https://www.unicef.be/nl/coronavirus-covid-19-wat-ouders-moeten-weten/

Menu
Menu
Menu