Skip to main content

Week van de Zorg ‘een kijkje achter de schermen deel 3’

dag 3

Woensdagochtend zeven uur. Ik heb dienst en mijn wekker gaat. De nachtdienst was rustig en ik ben niet van de diensttelefoon wakker geworden, maar heerlijk van mijn eigen kinderen. Mijn collega komt om de dienst over te nemen van me. We bespreken hoe het gaat met de kraamvrouwen. Ik leg uit welke mensen ik heb gesproken op het spoednummer en we nemen de lijst door met taken voor vandaag. Ook mag ik vertellen dat ik gisteren getuige was van de geboorte van een vierde kindje. Wauw, wat een geweldig beroep heb ik toch. Kortdurend mocht ik deel uit maken van het gezin: wachten tot de bevalling goed doorzet, door het huis lopen om voorbereidingen te treffen (kruiken warm maken, kleertjes klaarleggen, een vuilniszak in de emmer hangen en mijn eigen verloskundige spullen neerleggen). De moeder vertrouwt op haar lichaam en weet precies in welke fase van de bevalling zij zit. Ook haar man herkent het proces en kan haar perfect ondersteunen. Nadat de kinderen kennis gemaakt hebben met de baby, helpen ze me met het tellen van vingers en tenen en het aankleden van het kindje. Welkom in deze familie! Mijn collega zal vandaag het gezin bezoeken en horen hoe de eerste nacht is verlopen.

Rond negen uur start dan mijn vrije dag. Vandaag Paasvee in Schagen. Dat is toch een gebeurtenis waar je als inwoner van Schagen met kleine kinderen even bij moet kijken. De zon schijnt en het is een feest om met twee jongetjes langs de immense trekkers te wandelen en de koeien met de dikke billen te aaien. Voor mij als verloskundige is het heel erg leuk om al die andere vaders en moeders met hun kinderen te zien lopen. Wat een geschiedenis loopt hier rond voor mij!
Ik fiets nog even langs de praktijk om spullen terug te brengen en praat even bij met assistente Angela over zaken die geregeld moeten worden. Toch nog even met praktijkzaken bezig op zo’n vrije dag.
Als de jongste slaapt en de oudste is zelf aan het spelen, open ik mijn e-mail en beantwoord ik wat zakelijke mails. Als verloskundige ben je vaak niet alleen aan het werk met zwangeren en kraamgezinnen, maar heb je ook vele overleggen. We werken in een netwerk met andere verloskundigen, de kring. Vanavond is er een vergadering van de kring. Ik lees de notulen van de vorige keer en zorg dat ik de agenda heb voor vanavond. Morgenavond heb ik een ander overleg, van het Verloskundig Samenwerkings Verband in het Gemini ziekenhuis. Dat wordt deze week de vierde avond dat ik niet thuis ben (een avondspreekuur, een drukke dienst, de kringvergadering en het VSV). Dat vind ik soms belastend voor mijn gezinssituatie. Maar hé, wie werkt er nu fulltime en is dan zomaar op een zonnige woensdagochtend vrij om haar kids naar het vee te kunnen kijken?
Menu
Menu
Menu