Skip to main content

Week van de Zorg ‘een kijkje achter de schermen deel 2’

Dinsdag

Week van de Zorg dag 2

Vandaag een kijkje achter de schermen bij dienstdoende Meanda en en echoscopist Joan.

Om 08:30 start mijn dienst. Na de overdracht stap ik met een tas vol spullen in mijn auto. De tablet, dienst map, de pieper, opladers en niet te vergeten, de diensttelefoon. Een volle agenda, met maar liefst 7 visites. In de auto bedenk ik een route welke het meest handig is om te rijden. Rekening houdend met de urgente en de minder urgente visites. Gezellig op het bank of op het randje van het bed van de kraamvrouwen praten zij mij volledig bij over hoe de afgelopen nachten zijn gegaan en hoe ze de kraamweek tot op heden beleven. Bij de ene visite ben ik langer bezig dan bij de andere. Allemaal stralende ouders, genietend van hun kleintje, maar soms ook bezorgdheid en een hoop vragen, welke ik probeer weg te nemen om de ouders met een gerust hart de rest van de kraamtijd door te laten gaan. Door de kraamverzorgsters of de papa’s wordt ik voorzien van beschuit met muisjes en koffie, thee of een sapje, terwijl ik druk in gesprek ben met de kraamvrouw en de andere aanwezigen, of de nieuwe wereldburger sta te bewonderen.

Na 6 kraamvisites rijdt ik naar de praktijk. Het is 13.00u geweest. Dit betekend rusttijd voor moeder en kind. Voor mij tijd om te beginnen met mijn administratie. Om 15.00u start ik weer met mijn visites, maar net daarvoor wordt ik gebeld door een aanstaande vader. Zijn vrouw heeft beginnende weeën. Ik besluit nog even de 7e kraamvisite te doen en dan rustig naar de barende vrouw te rijden.

Om 16:00ukom ik aan bij een sterke vrouw die haar weeën in alle rust weg zucht. De bevalling is begonnen, concludeer ik middels observatie en inwendig onderzoek. Ik bespreek met mevrouw en haar partner wat zij prettig vinden. In overleg besluit ik nog even weg te gaan, omdat mevrouw de rust als prettig ervaart. Met belinstructies besluit ik over 2,5 uur terug te zijn.

Wanneer ik om 18.30u aankom, mag ik aan de slag. Het is allemaal vlot gegaan en ik besluit de kraamverzorgster te bellen en mijn spullen klaar te zetten. Ruim een uur later is er een prachtige dochter geboren. Na de geboorte van het meisje, zijn belangrijke punten voor mij nog de geboorte van de placenta en eventueel hechten. Helaas ontstond hierbij een complicatie waarvoor mevrouw alsnog naar het ziekenhuis moest worden vervoerd. Om mevrouw, haar partner en haar pasgeboren dochter al daar te ondersteunen rijd ik achter ze aan naar het ziekenhuis. Pas als ik weet dat zij in goede handen zijn, vertrek ik naar huis. En dan is er altijd de vraag wat de rest van de nacht mij nog zal brengen…

Vanmorgen werd ik verbaasd wakker van mijn wekker, om weer op tijd bij de overdracht te kunnen zijn en het stokje door te geven aan mijn collega.

Voor mij, Joan, is het is de eerste dag na haar vakantie dat ik weer in Schagen ben en bij aankomst op de praktijk ligt er een volle agenda. Ik ben altijd ruim op tijd aanwezig om alles klaar te zetten zodat ik goed voorbereid kan starten. Tussendoor word ik voorzien van koffie en thee want ik drink beide gelijk. Het spreekuur van vandaag is heel divers. Er staan 2D echo’s, 20-weken echo’s, geslachtsbepalingen, combinatietesten en 3D/4D echo’s gepland, eigenlijk dus alles wat we hier in het echo centrum bieden. Tussendoor verwerk ik de bloeduitslagen van de combinatietesten. Indien er een afwijking geconstateerd wordt, is er overleg met de dienstdoende verloskundige die het vanaf dat moment overneemt. Het is erg fijn om zo goed samen te werken! De hele dag zo intensief bezig zijn, vergt veel concentratie, dus als ik aan het einde van de dag op mijn fiets naar huis stap, kan ik mijn hoofd lekker leeg maken.

 

 

Menu
Menu
Menu