Skip to main content

 

Verloskundig Centrum Noord-Holland Noord; een team van drie vaste verloskundigen (Yvonne, Marieke en Karin) met een vaste waarneemster (Lotte). Met elkaar oefenen wij dat bijzondere beroep uit.

Dat beroep dat vaak zo vrolijk is; verwondering over een zwangerschap, een eerste echo, oudere kinderen die je kunt betrekken bij de komst van een broertje of zusje. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan dat stel uit Syrië dat ik op mijn spreekuur had. Grote taalbarrière. Bij de echo vertelde ik dat ik het hoofdje van hun baby ging meten. En daar barst meneer ineens in zingen uit: “Hoofd, schouders, knie en teen!”. Hij begreep wat ik bedoelde, want het woord “hoofd” had hij zojuist bij Nederlandse les geleerd!

Een beroep dat ook verdrietig kan zijn, bijvoorbeeld bij het constateren van een miskraam, als een kindje afwijkingen blijkt te hebben, bij persoonlijk verdriet als het verlies van een ouder tijdens een belangrijke levensfase als zwangerschap, of zelfs het overlijden van een pasgeborene. Hierbij zijn nu zomaar de mensen in mijn gedachten die al jarenlang een kinderwens hebben en zich af en toe hoopvol aanmelden en waarbij wij de zoveelste miskraam constateren…

Een beroep vol verbazing; want zeg nou zelf! Zo’n heel nieuw mens dat zich ontwikkelt in de buik van een vrouw, dat ogenschijnlijk kleine geboortekanaal waar dat hele mensje door past en het genezend vermogen van een lichaam. Dat is en blijft toch een wonder, keer op keer.

Een beroep dat ons als verloskundigen onhandigheid kan brengen: nachtelijke avonturen, spanning, veel geduld moeten hebben, extra werken in verband met meerdere bevallingen op hetzelfde moment, onduidelijke eindtijden van je werk. (Al is het alleen maar omdat je niet precies weet hoe laat je komt overdragen omdat er ineens een tuinhuisje in 100 stukken op de doorgaande weg ligt, zoals ik zaterdag had).

Maar vooral een beroep dat onze passie is. Waar we met liefde onze bedden voor verlaten, waarin we graag aanstaande en jonge ouders ondersteunen, waarin we hoge kwaliteit van geboortezorg enorm belangrijk vinden. En waarin het zo fijn is dat je een goed team om je heen hebt. Bij deze: bedankt Yvonne, Lotte en Marieke voor jullie flexibiliteit en inzet!
Karin

Menu
Menu
Menu