Skip to main content

Ik bedacht mij vandaag dat het 11 jaar en 2 dagen geleden is dat ik mijn eerste bevalling zag… want van begeleiden was toen nog niet echt spraken. Dit was de bevalling van mijn paard 

Ik raakte tijdens haar dracht gefascineerd door het vermogen van een lichaam om een nakomeling op de wereld te zetten en vond het leuk om mij te verdiepen in hoe ik haar het beste kon verzorgen. Juist toen moest ik mijn profiel keuze maken en ontstond het idee om zwangerschappen en bevallingen te gaan begeleiden als verloskundige in de toekomst. En daar heb ik nog geen dag spijt van gehad.

Vandaag heb ik weer tal van verschillende mensen gezien, eerst in Anna Paulowna op spreekuur en ’s middags nog even in Schagen. Het is leuk om de zorg dicht bij de zwangere te brengen en daardoor regelmatig op andere locaties te zitten. In Anna Paulowna hebben we hierdoor bijvoorbeeld korte lijntjes met de bekkenfysiotherapeuten.

Het spreekuur vandaag was weer gevarieerd. Een intake, termijn echo’s gemaakt, maar ook heel wat dames die al in het laatste trimester lopen. Een uitdaging om voor iedereen een luisterend oor te zijn, de groei te beoordelen, en ook de verdere medische controles die noodzakelijk zijn juist in te zetten. De balans tussen ‘geen complicaties missen’ en ‘ niet te veel medicaliseren (wat kan leiden tot onnodig ingrijpen)’ proberen in evenwicht te houden. Het is leuk als zwangeren en de aanstaande partners meedenken en aangeven wat zij wel of juist niet willen. Uiteindelijk willen wij als zorgverlener toch dat het doorlopen van de zwangerschap en de bevalling een mooie ervaring is geweest. Dat iedereen zich krachtig genoeg voelt om vader of moeder te worden. En dat jullie je vrij voelen om onzekerheden en wensen uit te spreken. Vandaag heb ik mensen weer beter leren kennen, en hopelijk hebben de zwangeren ook weer meer vertrouwen gekregen in de zorg die zij van ons kunnen verwachten.

Tot slot is het stiekem ook wel lekker dat wij soms ook dagen hebben waarbij we weten hoe laat we moeten beginnen en hoe laat het spreekuur afloopt. Kan ik nu weer lekker naar huis. Tot snel allemaal!

Liefs Yvonne 

Menu
Menu
Menu