Skip to main content

Week van de zorg 2017

Thema: maak kennis met kunde

Weet jij wat een verloskundige precies doet? Maak kennis met onze kunde!

Ons beroep is zeer divers en deze week nemen we je via Facebook mee in onze praktijk.

De meeste mensen weten wel wat een verloskundige allemaal doet, door ervaringen bij vrienden of binnen de familie. Als je een kindje gaat krijgen, wordt daar nu eenmaal veel over gesproken. Vaak leggen we tijdens het spreekuur en op onze voorlichtingsavond uit welke taken we hebben. We zien mensen soms al voordat ze zwanger zijn voor een gesprek over hun gezondheid en erfelijke zaken. Het langste contact hebben we tijdens de maanden van de zwangerschap, op het spreekuur en tijdens huisbezoeken. Het meest intense contact hebben we als we een bevalling begeleiden en daarna zien we het gezin een aantal keer terug in bij de huisbezoeken in de kraamtijd. Zo’n 6-8 weken na de geboorte sluiten we het contact meestal af bij de nacontrole.

Als verloskundige voor mensen uit het buitenland is het soms onbegrijpelijk dat we de bevalling begeleiden. We zijn immers geen arts (al voel ik me door onze goede medische basisopleiding wel echt een specialist voor de gezonde zwangere). Zeker als er een taalbarrière is, is het soms moeilijk uit te leggen hoe onze zorg precies verloopt en wie eindeverantwoordelijke is.

Vorige week mocht ik, Karin, een prachtige bevalling begeleiden bij buitenlandse mensen. Ondanks de goede informatie was er dit keer door de gebrekkige communicatie kennelijk niet overgekomen dat ik ook bij de bevalling zou assisteren. Maar ik wist niet dat deze mensen dat niet wisten! Toen de bevalling begonnen was, gaf ik bij deze mensen thuis aan dat ik mee zou gaan naar het ziekenhuis. Dat vonden deze mensen “heel erg aardig” van me. Dit schaarde ik nog onder de noemer bescheidenheid. In het ziekenhuis aangekomen, hielp ik haar bij het opvangen van de weeën en het uit- en aankleden bij het douchen. Toen ik met een kop thee bij het stel ging zitten, vroeg meneer of ik wel zo lang wilde wachten. Ik legde uit dat geduld een groot onderdeel van mijn beroep is en dat ik verwachtte dat de baby niet lang op zich zou laten wachten. Ik zag dat hij hier zenuwachtig van werd en ging gespannen rondkijken op de gang. Natuurlijk vroeg ik hem wat er aan de hand was. Hij vroeg me wanneer ik de dokter toch ging roepen als de baby bijna zou komen. En toen snapte ik hem! We hadden nog net tijd voor een geanimeerd gesprek met handen en voeten waarin ik deze aanstaande ouders uitlegde dat ik de bevalling zou begeleiden, en ook zou hechten en medicatie zou toedienen en zuurstof voor de baby als deze onverwacht een slechte start zou hebben. Ik merkte dat ik hun volledige vertrouwen had toen de persdrang kwam. Na korte tijd werd heel rustig een mooie jongen geboren. Vader vond mijn beroep heel bijzonder en was opgelucht dat na de medische indicatie bij hun eerste kindje, deze bevalling zo voorspoedig, rustig en gezond was verlopen. Met een grote glimlach op mijn gezicht trok ik het kindje na mijn uitgebreid uitwendig onderzoek een romper aan met de tekst “Made in Holland” en legde het kindje samen met moeder aan haar borst! We hebben er een prachtig donker jongetje bij in Nederland!

Menu
Menu
Menu